”Vaikka käytännön työ tehdään käsillä, toimiva nettiyhteys on opiskelun edellytys”

Ruukin maaseutuopiston rehtori Esa Lehto odottaa valokuitua Siikajoelle malttamattomana. Keskisuuressa koulutuskeskuksessa hyvät tietoliikenneyhteydet ovat ensiarvoiset tärkeät: ”Meillä pyörii lähes kaikki verkossa talous- ja henkilöstöhallinnosta lähtien. Käytämme opetuksessa verkkoalustoja, joille ladataan muun muassa erilaisia opetusmateriaaleja. Opetuksen tukena käytetään nykyään myös paljon videota ja kuvaa, joka vie kohtuullisen paljon tilaa. Jos tämmöisessä parin sadan opiskelijan yksikössä yhteydet menevät poikki, asiat hankaloituvat hyvin nopeasti”, summaa Lehto.

Yhteysongelmat opiskelun rasitteena

Lehto puhuu kokemuksesta, sillä yhteysongelmien kanssa on painiskeltu jo jonkun aikaa. Opiskelijoiden kannalta on todella harmittavaa, jos yhteydet eivät toimi. Vaikka ammattiopistossa käytännön työ tehdään käsin, nykyään opiskelun perusasiat ovat silti verkossa.

”Tämän kokoisessa yksikössä siirrettävän tiedon määrä on päivittäin sen verran iso, että huonoilla yhteyksillä asioista ei meinaa tulla mitään. Tähän asti hommat ovat sujuneet kangerrellen.” Muutosta kaivataan siis pikaisesti.

”Tie tulevaisuuteen kannattaa rakentaa nyt”

Siikajoella valokuituprojekti on otettu vastaan lämpimästi. Niille, jotka kuitenkin vielä empivät, Lehto perustelee: ”Jos katsotaan aikaa taaksepäin ja mietitään tätä teknologian muutosvauhtia esimerkiksi kännyköiden tulemisesta tähän päivään, niin onhan se ollut todella nopeaa. Tiedonsiirto on muuttunut radikaalisti. Emme voi tietää, miten tulevaisuudessa asiat tulevat menemään, mutta kyllä se tie kannattaa nyt rakentaa. Ei näytä ainakaan siltä, että kapasiteetin tarve olisi vähentymään päin.”

Lehto mainitsee myös valokuidun merkityksen kiinteistöjen arvoon: ”Talo, joka on tien päässä, on arvokkaampi, kuin talo, jonne pääsee vain veneellä. Samaa voidaan ajatella talosta, joka on hyvän verkkoyhteyden päässä.”